Tillbaka till norra Spanien.

Vespres 2008, Montsant (Bolaget 94343). Montsant är enligt en bekant förståsigpåare “ett litet hästskoformat distrikt som omringar Priorat”. Man skulle, om man hade kläm på sånt, kunna mynta en metafor i stil med att Priorat är kärnan och Montsant skalet i denna saftiga katalanska frukt.

Vinet har en påtagligt oxiderad ton, vilket jag - grinig som jag är - upplever som en smula besvärande. Ungefär samma upplevelse som vid sörplandet ur den flaska Finca el Puig som omkväds i en tidigare artikel i denna portal.

Bortsett från oxiden, som på samma sätt som för Fincan klingade av efter en riklig mängd syre, smakar vinet utmärkt. Doft av katrinplommon och övermogna körsbär, lik den hos storasyrrorna från Priorat. Dessutom ett träigt inslag. Smaken mörk sträv och fruktig, och med ett piggt alkoholsting. Mums!