Louis Roederer Brut Permier
Ny dag nytt vin, plockade upp 1⁄2 kg underbara gambas från den lokala fiskaren i morse, hackade fem vitlöksklyftor och lät dem marinerats i olja & vitlök hela dagen. Kvällens rätt är mkt mkt enkel och ngt som passar perfekt i värmen; ungsgrillade gambas med pasta.
Champagne anses ofta vara det finaste av det fina men personligen njuter jag mer av en panna rötjut för 350:- än de flesta champagnerna MEN champagne är fest och i kväll är det fest!
Skumpa må vara fint men många champagner är så sura, stripiga och på gränsen till direkt fientliga att man får för sig att tillverkaren är delaktig i en kommunistisk komplott att förgifta borgar svinen med saltsyra. Rent krasst kan man bara konstatera att spenderar man >200 bagis på en pava vin måste man kunna dricka mer än ett glas utan varaktiga fysiska men och vinet måste ha någon typ av karaktär, end of fck:ing story.
Gällade skumpa finns det olika intervaller, 200-300:- där André Cloue & Pierre Peters regerar och 300-400:- där reklam champagnerna, klassikerna och de billigare årgångarna regerar. Ska man har bättre årgångare måste man över 400:- men jag rekommenderar R de Runart’s årgångare som brukar ligga precis under 400:-. Ska man bryta 300:- vallen och har ett begränsat utbud finns det några klassiker jag alltid återkommer till; Tattinger, Bollinger, Deutz och Louis Roederer. Även om de skiljer sig till karaktären har de en balanserad kropp, bra bubblor, underbar doft och en fyllig men stram karaktär som jag diggar. De är riktigt allround spelare, f-drink, mat, dessert…u name it, allt funkar och dessutom slinker de ner av bara farten vilket brukar bidra till feststämningen.
Kvällens kandidat är Louis Roederer Brut Permier
Till denna blir det som sagt Gambas och pasta, så jvla enkelt att man pallar laga rätten trots värmen: koka upp spaggettivattnet, se till att ungnen är varm, häll ut gambas med vitlöken & oljan på en ungsfastform så de inte täcker varandra: lägg i spaggettin och släng in räkorna i ugnen samtidigt, de är bägge klara på 8min, lägg pastan i en skål, häll över räkorna och all olja från ugnen, strö över massor av permesan och du är good2go!
Louis Roederer är ett underbart vin, det skummar ymmigt, har en härlig ljus honungsfärg, stram balanserad kropp utan att vara spetsig, kan liknas med en fruktsallad med tung närvaro av äpplen och päron och ett pH värde som ger karaktär men ej magsår. Kombon fungerar perfekt i värmen, räkorna var underbara och Roederer levererade.
Av icke årgångarna, och trots att du betalar ca 90:- för bara för varumärket dvs waste, rekommenderar jag den skarpt (4⁄5).