Efter att ha varit borta från scenen ett tag så har man frigång för tillfället. Drömmer mig tillbaka till sensommarens milda klimat. Skördetid. Ett av denna säsongs angenäma minnen är en gammal klassiker med påkopplad dragster.

Château Mont-Redon, Châteauneuf-du-Pape, 2007 (2811 på Systembolaget).

Som alltid från trakten somrig och kraftig, rik smakpalett. Även doften traditionell Côtes du Rhône - ja ni vet själva - mörka, fylliga bär. Château Mont-Redon står sig enligt min uppfattning lite slätt mot de kraftigare släggorna från Châteauneuf-du-Pape, av vilka några nämns i andra artiklar på denna sida. Lite lättare, lite mindre karaktär. Dock boostades vinet kraftigt med hjälp av en modernistisk makapär som hädanefter kommer bli min följeslagare vart än jag ställer kosan.

Vinturi.

En klockren must-have för alla som emellanåt faktiskt bryr sig om hur vinet smakar. Grunkan lär bygga på Bernoullis princip om strömningar i kapilärer, och gud vet vad. Hur som helst så häller man vinet genom cylindern, varvid det uppstår ett friskt gurglande när det dimper ner i glaset, luftat och klart. Enligt en bekant som tipsade mig om uppfinningen så skulle man antagligen uppnå samma effekt genom att hälla vinet i en PET-flaska och ruska om ordentligt. Det må vara hur det vill med den saken, men det går inte att komma ifrån att man undviker all den ängsliga knutenhet och blygsel som brukar kunna vidhäfta nyöppnade flaskor. Oxid- och sulfitdunster försvinner i ett elegant blrrr. Vi premiärprovade på ovan nämnda Mont-Redon, och det var en fantastisk skillnad på det vin som hälldes upp direkt ur flaskan och det som passerade Vinturin.

För den djärve: www.vinturi.com

Rekmmenderas dock ej för mousserande eller pärlande viner.